Sosyalizmin Yeni Yolu, Sadun Arenin 1980-1997 döneminde çeşitli dergilerde yayınlanmış makalelerinden, kendisiyle yapılan söyleşilerden oluşuyor. Daha önce yayınlanmış olan Bir Dönemden Yazılar: 1980-1988 ve Sosyalizmin Yeni Yolu Üzerine adlı iki kitabın gözden geçirilerek birleştirilmesiyle oluşan bu eser, Türkiye ve dünya kamuoyunun ilgisini çeken tartışmalara yeni bir sosyalizm yorumuyla yaklaşıyor.
24 Ocak Kararları, 12 Eylül darbesi, ANAP iktidarı, seçim sisteminin demokratik siyasal yaşamı engelleyen hükümleri, Türk Ceza Yasasının 141-142. maddeleri, Siyasi Partiler Yasasının antidemokratik kurgusu, ekonominin genel görünümü ve tüm bu gelişmelerin emekçi sınıflara etkisi yazarın dikkat çektiği konular arasında yer alıyor.
Aren, ayrıca, Türkiye ve dünya sosyalist hareketindeki yenileşme dalgasını, bu dalganın reel sosyalizme olası etkilerini irdeliyor. Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından tüm dünyada tek kutuplu düzenin egemen hale gelmesinin yeni bir sosyalist stratejiyi gerekli kıldığına vurgu yapıyor. Sosyalistleri, iktidara gelmeden önce de, emekçileri iş ortamının demokratikleşmesine katmaya çağırıyor. Yerelleşmeyi önemseyen, önce özgürlük mü, yoksa eşitlik mi ikilemine takılıp kalmayan, demokrasiyi örgütlü çalışma yaşamına katılımdan başlatan, eleştirelliğini koruyarak uluslararası örgütlerden uzak durmamayı savunan, sömürü ve eşitsizlik kavramlarını yeniden tanımlamayı öneren, küreselleşmeyi tamamen olumsuzlamayan ve anlamaya çalışan yeni bir sosyalizm...
Eser, bu anlamda geçmiş dönemlerin sosyalizm eleştirisini yapmakla kalmıyor, küreselleşme olgusunu da hesaba katan algısıyla umudun tükenmediğini vurguluyor.
Sosyalizmin Yeni Yolu, Türkiyedeki yeni-sağ politikalarla ve sosyalist hareketle hesaplaşma; 80 sonrasında tıkanan sola yeni bir pencere açma çabası...